GEZİLECEK YERLER

ALAÇATI'nın Hikayesi

Alaçatı, Antik çağda Agrilia olarak anılırdı. Osmanlı döneminde Süvari Piyade olarak anılan dönemde Alacaat aşireti köye kendi adını verir. 1830’larda önde gelenlerinden Hacı Memiş Ağa, depremlerden yoksullaşan Sakız adasındaki Rumları, Alaçatı’nın güneyindeki bataklığın kurutulması ve köyü sıtmaya kurtarmak için çağırır ve karşılığında toprak verir. Bu sebeple 1850-1890’lerde yeni yerleşim kıyıdan içeriye kurulur ve Rumlar gelmeye devam eder. 19. asır sonunda Rumların sayısı artarken adı Alatzata olur. 1873’te Alaçatı Belediye Teşkilatı kurulur.

Alaçatı bağcılık ve şarapçılık ile önemli ticaret merkezi haline gelir ve en parlak dönemini yaşar. Balkan savaşından kaçan göçmenler bölgeye yerleşince Rumlar arasında panik oluşur ve göç etmeye başlarlar.

1923’te Yunanistan ile anlaşma yapılır, Türkler’ le takas başlar; Boşnak ve Arnavutların yanısıra, Selanik, Kavala, İstanköy ve Girit mübadilleri de gelince Alaçatı halkı tamamen değişir ve Alaçatı olarak anılır.

Bağcılık ve zeytincilik bilmeyen halk, bağları söküp, tütüncülük ve hayvancılık yapmaya çalışınca zor günler yaşanır. 1990’larda Alaçatı sörfçüler tarafından keşfedilir. Kuvvetli rüzgara rağmen, denizin dalgalı olmaması ve insan boyunu geçmemesi, acemi sörfçüleri bölgeye çeker, Alaçatı’da sörf turizmi başlar.

Sörf alanının yanında, dar sokaklarda sağlı sollu yöresel mimarideki cumbalı taş evlerin keşfedilmesi, Alaçatı’yı en gözde tatil yeri haline getirir. Deniz, köy ve yöresel cumbalı taş mimarinin birleştiği Alaçatı, özel restoranlar ve küçük oteller ile özdeşleşir. Kemalpaşa caddesi, Hacımemiş sokağı gibi birçok cazibe alanı ziyaretçilerin rahatça gezip eğlenebileceği, yemek yiyip dinlenebileceği bir çarşı gibidir.

ALAÇATI'DA GEZİLECEK YERLER

Alaçatı Köyiçi | Taş Evler ve Sokaklar…

Köyiçi, Alaçatı’nın merkezidir. Alaçatı’nın taş evleri ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları büyüleyici bir atmosfer yaratmaktadır. Son zamanlarda, tarihin yorgunluğunu taşıyan bu evler birer birer aslına uygun olarak restore edilmektedir. Taş duvarlı, ahşap cumbalı, kırma çatılı evlerin birbirine neşe ile dayandıkları sokaklar, birçok sanatçıyı da içerisinde barındırır. Sanat galerileri ve atölyelerde seramik, cam ve resim çalışmalarına katılabilirsiniz.

Rengarenk cumbalı evlerin süslediği Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, nostaljik bir zaman diliminden günümüze yansımaktadır. Begonvillerle çevrili evleri, beyaz ile mavinin buluşması göz kamaştırmaktadır. Ege’nin kendine has deniz kokan havası tüm sokakları sarıp sarmalamaktadır. Alaçatı sokaklarında her türlü ihtiyacınızı karşılayabilecek mağazalar bulacak, esnafın sıcak ve güler yüzlü tavrıyla karşılaşacaksınız. Sevimli butikler ve dükkanlarda doyasıya gezebilir, Alaçatı’ya özgü hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Yorulduğunuzda ise nefis bir Türk kahvesinin eşlik ettiği Alaçatı kurabiyesi ile mola verebilirsiniz.

Hacımemiş Sokağı – Farklı konseptlerdeki dükkan ve mağazaları bir araya getiren Hacımemiş Sokağı’nda tasarımcılar, antikacılar, seramik ve cam atölyelerinin yanı sıra kafe ve restoranlar da mevcuttur. Restorasyonların doğal dokuyu bozmamasına özen gösterilen, her yanından sanat ve tasarım fışkıran Hacımemiş’i bir ziyaret edin deriz. Antikacılar, moda dükkanları, yeni nesil kahveciler, konsept restoranlar, kokteyl barlar, eğlence mekanları ile meşhur olan Hacımemiş’e en yakın otellerden birisi olan Adacan Hotel;  Hacımemiş’e 1 dk. yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

Alaçatı Yöresel Pazarı – Cumartesi günleri çok çeşitli ürünlerin bulunduğu pazar kurulmaktadır. Taze sebze ve meyvenin onlarca çeşidinin sunulduğu bu zengin pazarda, enginarların mor çiçeklerinden, kabak çiçeklerinin çılgın turuncusuna kadar pek çok güzellikle buluşabilirsiniz. Giyim ve yerli dokuma pazarında ise, yöresel çizgilerle bezenmiş, hanımların el emeği olan renkli iğne oyalarını bulabilirsiniz. Size küçük bir öneri; Cumartesi günü pazara gidip yöreye özgü sepet peyniri, çekiçte zeytin, kavun ve limon alın. Adacan Hotel, Alaçatı Pazar yerine 200 m. yürüme mesafesindedir.

Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami – Alaçatı’ya gelmişken Köyiçi’ndeki Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ni ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Köydeki müslüman nüfus artınca köyün kilisesi camiye dönüştürülmüş ama içinde Alaçatılı Hristiyanlar için ufak bir şapel bırakılmış. Fener Rum Patriği geçtiğimiz yıllarda özel izinle burada bir ayin gerçekleştirmişti. Adacan Hotel, Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ne 3 dk. yürüme mesafesindedir.

Değirmenler – Alaçatı’ya daha çok eğlenmeye gelindiği için bu tarihi değirmenlere çok uğrayan olmuyor ama siz yine de bilin. 150 yıl kadar önce Rumlar buğday öğütmek için bol rüzgarlı bir tepeye irili ufaklı 4 değirmen yapmışlar. Eskiden Çeşme genelinde 20 tane varmış, sadece 10’u zamana direnebilmiş. Belki bir ihtimal fotoğraf çekmeye uğrarsınız. Alaçatı girişinde bulunan tarihi Rüzgar Değirmenlerinin altında, günlük sütten yapılan limon ve karadut dondurmasını, ayrıca Çeşme’ye özel ekmek hamuru ile yapılmış kumrusunu, Kemal Paşa Caddesine indiğinizde haşlanmış süt darı ve salatalık turşusunu denemeden Alaçatı’dan ayrılmayın. Değirmenler, otelimize 3 km. mesafede bulunmaktadır.

Kemalpaşa Caddesi – Alaçatı’nın en popüler caddelerinden biri olan Kemalpaşa Caddesi, gündüzleri oldukça sakin olurken, akşamları ise bi’ hayli kalabalıktır. Caddede; ünlü mekanlar, restoranlar, butikler, hediyelik eşya ile el işi dükkanları gibi daha pek çok şey yer almaktadır. Otelimiz, Kemalpaşa Caddesi’ne 3 dk. Yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

Port Alaçatı / Alaçatı Limanı – Port Alaçatı, marina ve site karışımı nezih bir yerleşimdir. Normal siteden en büyük farkı evlerin önüne arabaların değil, teknelerin park edilmesi. Çok güzel evler ve birkaç restoran var. Tekne sahibi değilseniz çok yolunuz düşmeyebilir, ama akşam yemeği için hoş olabiliyor. Otelimiz Port Alaçatı’ya 4,2 km. mesafededir.

Alaçatı Surf Zone – Dünyanın sayılı sörf alanlarından biri olan ve her yıl Dünya Windsurf Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Alaçatı, profesyonel rüzgar sörfçülerinin yanı sıra sörf eğitimi almak isteyenleri de ağırlamaktadır. Sörf okullarında alacağınız kısa bir eğitim sonrasında sörf yapmayı deneyebilirsiniz. Araba ile Köyiçi’nden ulaşım 10 dakika sürmektedir.

Ilıca Plajı – Çeşme merkeze oldukça yakın bir konumda bulunan Ilıca Plajı, popüler plajlar arasındadır. Berrak denizi ve tertemiz kumsalıyla, yerli-yabancı birçok turistin akın ettiği halk plajlarından birisidir. Özellikle denizin sığ olması sebebiyle, çocuklu ailelerin vazgeçilmez adresidir diyebiliriz. Otelimiz, Ilıca Plajı’na 5,5 km. mesafede bulunmaktadır.

Çark Plajı – Alaçatı’nın en ünlü plajlarından biri olan Çark Plajı, neredeyse dört mevsim rüzgar aldığı için, sörf tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği noktalardandır. Eğer sörfle ilgilenmiyor ve izlemek dahi istemiyorsanız, koyun yanında yer alan beach veya halk plajına geçebilirsiniz. Özellikle bu kısımlar oldukça sığ olduğu için, hem çocuklu aileleri hem de yüzme konusunda endişesi olanları bi’ hayli sevindirecek. Otelimiz, Çark Plajı’na 5,5 km. mesafede bulunmaktadır.

Delikli Koyu – Bembeyaz kayaların çevrelediği masmavi deniziyle Delikli Koy, adını doğa olayları sonucu zamanla aşılan büyük bir kayadaki delik ve o delik sayesinde birbirine bağlanan iki koydan almış. Kamp kurmak isteyenlerin de rahatlıkla tercih edebileceği koy, Alaçatı’ya oranla hem daha sıcak hem de sakin bir suya sahip. Otelimiz, Delikli Koyu’na 11 km. mesafede bulunmaktadır.

Aya Yorgi Koyu – Alaçatı her ne kadar sert esen rüzgarlarıyla tanınsa da Aya Yorgi Koyu, rüzgardan korunan nadir koylar arasındadır. Berrak denizinde güneşin tadını çıkarabileceğiniz koyun suyu, diğerlerine oranla daha sıcaktır. Gece hayatıyla tanışmak için de çeşitli mekan alternatiflerine sahip olan Aya Yorgi Koyu’nda, sabahın ilk ışıklarına dek eğlenebilirsiniz. Otelimiz, Aya Yorgi Koyu’na 12 km. mesafede bulunmaktadır.

ALAÇATI'da ULAŞIM

Alaçatı o kadar küçük bir yer ki aceleniz yoksa merkezindeki her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Sokakları oldukça dar olan bu yerde özel araç veya taksi ile zaten ulaşım pratik olmayacak; üstelik özellikle bahar ve yaz aylarında Arnavut kaldırımlı ve rengârenk sokakları yaya olarak keşfetmek tatilinizi başka bir boyuta taşıyacaktır. Böylece istediğiniz an durup park yeri arama sorunu yaşamadan dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilir, hoşunuza giden bir kafede soluklanabilirsiniz.

Alaçatı’yı bisiklet ve/veya scooter ile keşfetmeniz de mümkün elbette. Beldenin yerlileri gibi siz de Alaçatı’da bisiklet/scooter ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kendinize ait bisikletiniz/scooterınız varsa yanınızda götürebileceğiniz gibi Alaçatı’da kolaylıkla bulabileceğiniz bisikletçilerden bisiklet/scooter kiralayabilirsiniz. Hatta eğer sevdiğiniz kişiyle tatil yapıyorsanız çift kişilik bisikletlerden bile kiralayabilir ve Alaçatı’nın sokaklarını böyle keşfedebilirsiniz. Ancak şunu da söylemekte fayda var: Özellikle akşam saatlerinde Alaçatı’nın sokakları çok kalabalık olmakta, bu sebeple bisikletle ulaşım elverişli olmamaktadır. Bu noktada yine yaya olmak, avantaj olacaktır.

Alaçatı’nın merkezi plaj ve koylarına uzak mesafededir. Otelimiz merkezi konumda olduğu için plaja gitmek için mutlaka bir araca ihtiyacınız vardır. Dolayısıyla Alaçatı seyahatiniz sırasında kişisel aracınız yoksa araba kiralama veya taksi seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Alaçatı’dan Çeşme’ye veya yakın mesafedeki diğer tatil beldelerine gitmek içinse 10 dakikada bir kalkan dolmuşlardan faydalanabilirsiniz. Dolmuşlara, Değirmenler’in bulunduğu bölgeden veya Alaçatı Terminal’den binebilirsiniz. Sabah 07.00’den akşam 10.00’a kadar hizmet veren bu toplu ulaşım araçları sizi Alaçatı’nın çevresindeki birçok yerleşim yerine götürecektir.

Havaalanına yaklaşık 90 km uzaklıkta olan Alaçatı’ya Havaş otobüsleriyle, özel transfer ile veya araba kiralayarak ulaşabilirsiniz.